September 29

Relatiile cu oamenii dificili de la A la Z – plan

Relatiile cu oamenii dificili

0  comments

Cand am inceput sa organizez workshopurile pe tema gestionarii relatiilor cu oamenii dificili, mi-am dat seama ca nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu participantii. Primeam des feed-back de genul: “eu as vrea ceva concret sa fac ca sa nu se mai comporte asa, iar tu imi dai multa teorie si nimic practic”.

Atunci mi-am dat seama ca asteptariile oamenilor sunt diferite fata de asteptarile mele.
In acest articol voi redefini problema oamenilor dificili astfel incat sa aliniem aceste asteptari.

Sa zicem ca situatia prezenta reprezinta starea A, in care relatiile cu oamenii dificili sunt o problema pentru tine.

Vrei sa stii ce sa faci astfel incat relatiile cu oamenii dificili sa nu mai fie o problema pentru tine. Aceasta ar fi starea finala Z.

Imagineaza-ti ca situatiile dificile prin care treci acum, ar deveni niste situatii banale carora sa le faci fata cu usurinta. Asta cautam cu totii, nu-i asa? Daca raspunsul e da, citeste in continuare pentru ca vei afla cum.

Multi dintre noi cautam scurtaturi, cautam solutia minune care sa se aplice la toate cazurile. Din intreaga experienta a mea de pana acum si din ceea ce a descoperit stiinta pana in prezent, solutia magica nu exista. Practic desi oamenii cauta sa sara de la A la Z intr-un singur pas, acesta e un pas imens.

Cred cu tarie ca situatia nu e simpla. Priveste-ti experienta. Daca era simpla, ai fi gasit solutia pana acum. Pana la urma nu avem mereu nevoie de ceilalti pentru solutii la probleme pe care stim sa le rezolvam. Iti propun astazi o afacere si mai buna.

Nu o sa iti dau solutia, insa o sa iti arat pasii care trebuie facuti pentru a gasi singur(a) o solutie. Crezi ca e mai bine sa depinzi de cineva la fiecare pas pentru solutii sau e mai bine sa ai uneltele cu care sa iti gasesti propria solutie? Eu nu caut sa am oameni dependenti de mine ci vreau sa ajut oamenii sa invete cum sa isi schimbe modul in care se raporteaza la situatii. Ca in proverbul “da-i omului undita si invata-l sa pescuiasca; nu ii va mai fi foame niciodata”. Imagineaza-ti ca oamenii dificili de astazi nu ar mai fi o problema pentru tine. Ar fi bine, nu-i asa?

Drept urmare, astazi mi-am propus sa impartim pasul mare in pasi mai mici si sa vedem ce e de facut.

Asadar suntem aici:
A. Nu stim cum sa gestionam relatiile cu oamenii dificili

Primul pas este:
B. Defineste foarte clar unde vrei sa ajungi.

Daca acest pas lipseste sau nu e suficient de clar atunci vei merge in orb. Cum sa ajungi undeva, daca nu stii unde? Cum sa ajungi undeva, daca stii doar cu aproximatie? S-ar putea sa bajbai mult si bine si chiar sa te invarti in cerc.

Profesorul meu Giorgio Nardone spunea des ca “prefer sa plec mai tarziu ca sa ajung mai devreme”. Asadar putina analiza nu strica inainte de a pleca la drum. Unde vrei sa ajungi?

Pentru a defini destinatia poti sa te folosesti de orice metoda de a clarifica obiectivele.
Mie imi place metoda SMART.

Orice obiectiv bine definit are 5 proprietati:
  1. S este specific
  2. M este masurabil
  3. A se poate atinge
  4. R este realist
  5. T se poate realiza intr-un timp T finit

Hai sa vedem ce inseamna fiecare in cazul problemei cu oamenii dificili. Sa zicem ca sunt o persoana care se consuma atunci cand intra in conflicte cu partenerul de cuplu atunci cand acesta e furios.

Specific

In primul rand obiectivul trebuie cat mai clar definit. Ce situatie iti pune cele mai mari probleme? Cand se intampla? Cine e implicat? Care sunt consecintele? Cum ai vrea sa se intample? Acestea sunt intrebari la care daca raspunzi iti vei clarifica mai bine obiectivul.

Pentru exemplul de mai sus o prima forma ar fi: “as vrea ca atunci cand partenerul de cuplu este furios sa nu ma mai consum”. Totusi aceasta forma nu e suficient de specifica. Daca imi doresc ca ceva sa nu fie intr-un anumit fel, atunci poate fi in zeci de alte moduri. Trebuie sa fim mai specifici. Ce vrei de fapt sa se intample? Ce nu vrei sa se intample e mult prea larg. Practic ne propunem sa facem relatia sa mearga asa cum vrem, nu la voia intamplarii. Asta e scopul, nu-i asa?
Asadar o forma mai buna ar fi “as vrea ca atunci cand partenerul de cuplu este furios sa fiu mai relaxat(a) si sa spun ce am de spus”
Fiecare situatie va avea obiectivele sale specifice, iar aceste definitii se adapteaza dupa cazul tau.

Aici iti propun si un exercitiu de eliminare a blocajelor asupra viziunii finale.

Inchide ochii si imagineaza-ti ca purtam o discutie peste un an dupa ce ai rezolvat aceasta problema a oamenilor dificili.
Cum te simti privind in urma?
Cum te simti acum cand esti mai stapan pe tine si pe relatiile cu oamenii importanti din viata ta?
Lasa senzatiile si emotiile rezultatului final sa te patrunda pentru cateva minute.
Cum te comporti acum cand esti relaxat(a) in relatie cu oamenii dificili?

Dupa cateva minute, cand deschizi ochii, vei avea mai clar unde vrei sa ajungi.

Masurabil

Ca sa ajungem undeva trebuie sa avem cat mai clar care sunt diferentele intre situatia de acum si situatia dorita. Trebuie sa le putem evalua.

E important ca pe pacurs sa iti dai seama daca ai ajuns sau nu. In cazul nostru sa zicem ca daca acum in fata unui om dificil raspundem cu teama si incordare poate ca ne am dori sa raspundem cu incredere, curaj si relaxare. E un obiectiv bun nu-i asa? Pana la urma ce conteaza cum se comporta acea persoana, daca noi avem incredere, curaj si relaxare.

Dar cum ne masuram emotiile?
Poti sa zici ca acum ai de 10 ori mai multa incredere decat in alta situatie?
Sau ca ai de 5 ori mai putina frica?
Pentru a defini obiectivul sub o forma care poate fi evaluata trebuie sa detaliem comportamentele pe care le dorim.
Cum te-ai comporta daca ai avea mai multa incredere?
Cum te-ai comporta daca ai fi relaxat(a)? Ce ai face? Ce ai spune? Observi cum obiectivul devine mai clar odata ce raspunzi la aceste intrebari?
Regula de aur: emotiile nu pot fi controlate, insa actiunile noastre da.Steven Hayes obisnuia sa spuna ca “tot ce putem controla e ce facem cu mainile, picioarele si cu gura”.

Atingerea obiectivului</div>

Te vezi capabil(a) sa atingi ceea ce iti doresti? Ceea ce ai definit mai sus? Daca da , atunci obiectivul e bun si poti merge la partea cu realismul, daca nu, atunci fie il poti sparge in pasi mai mici, fie poti merge pe increderea data de specialisti. Exista oameni care au reusit sa faca ce iti propui tu sa faci? Atunci probabil ca il poti atinge. Chiar daca acum vezi niste bariere, de care vom vorbi mai tarziu, important e sa il poti vedea realizabil. Eu cred ca e posibil aproape orice.

Realist

Tocmai am spus ca e posibil aproape orice. Care sunt limitele? Uneori pot fi limite fizice. De exemplu, daca ai 1,50 si vrei sa devii campion mondial la baschet s-ar putea sa nu fie prea realist. Cred ca ai prins ideea, nu-i asa? Trebuie sa fie in limite realiste. Nici prea mare pt ca te poate demotiva, nici prea mic pentru ca nu va fi important.

Timp

Il poti realiza intr-un timp finit? De exemplu, in programul meu avansat poti indeplini obiective de gestionare a relatiilor cu oamenii dificili in 10 saptamani. Asta inseamna un timp finit si acceptabil, nu-i asa? Sa poti sa faci lucrurile sa se intample asa cum ai visat, in 10 saptamani. Nu ma crede pe cuvant. Sunt rezultate masurate pe mii de oameni in spatele metodei folosite de mine. Timpul e o resursa specifica fiecaruia. Daca e un obiectiv dificil si important ii vei aloca timp mai mult. Totul depinde de tine.

Acum ca am trecut prin pasii SMART stim mai bine unde vrem sa ajungem.
A. Suntem in situatia prezenta
B. Am definit obiectivul SMART

C. Ce te opreste?

Acesta e un pas important. Daca esti in contact cu aceste bariere, vei fi mai bine pregatit(a) sa le faci fata in viitor. Pentru a intelege si a fi pregatiti pe drum trebuie sa evaluam ce te opreste sa ai mai multa incredere, curaj si relaxare in fata oamenilor dificili.
Rezultatele din neurostiinte si psihologie ne arata ca exista doua tipuri de bariere:

  • bariere interioare
  • bariere exterioare

Barierele interioare sunt de tipul celor descrise deja la workshopul gratuit. Pe de o parte capcanele care se activeaza in diferite situatii. Pe de alta parte, emotiile si gandurile care vin la pachet atunci cand ai de a face cu oameni dificili.
Intr-un articol viitor o sa le detaliez mai mult. Ele pot fi depasite daca inveti sa te deschizi la experienta interioara.
Asta inseamna ca in loc sa fugim, sa controlam sau sa vrem sa schimbam ceea ce simtim in fiecare moment, putem sa invatam sa ne imprietenim cu experienta noastra.
Repet, sa invatam sa ne imprietenim cu ceea ce se intampla in interiorul nostru,astfel incat sa putem face ce e important pentru noi si pentru cei dragi. Secretul aici se afla: sa poti actiona cu incredere, curaj si relaxare chiar daca simti frica, furie sau tristete. In programul avansat de 10 saptamani, studiem astfel de tehnici de imprietenire cu prezentul astfel incat sa poti sa faci ce conteaza pentru tine.

Barierele exterioare sunt importante, insa experienta ne arata ca toata energia consumata in lupte interioare poate fi transformata in abilitati noi prin care sa poti depasi barierele exterioare.
In viziunea mea, exista foarte putine bariere exterioare de nedepasit, acestea tinand mai mult de ceea ce stim in prezent ca e fizic posibil.
E nevoie doar sa iti doresti, sa actionezi si o vreme sa ai ghidul potrivit alaturi.

Sa revenim la planul nostru:
A. Suntem in situatia prezenta
B. Am definit obiectivul SMART
C. Ce te opreste?
D. Ce ai incercat si nu functioneaza?

E foarte important sa analizezi ce ai incercat pana acum sa faci si nu a functionat. Daca stii drumurile care se infunda, atunci nu vei mai calca pe ele, nu-i asa?
Asa cum am prezentat si la workshop, reactiile noastre la capcane aduc o eliberare pe termen scurt, insa pe termen lung intretin problema, sau genereaza probleme noi.
Fie ca vorbim de fuga, evitare sau lupta, toate ne ajuta pe termen scurt, insa pe termen lung nu schimba nimic.
Acesta e un pas de constientizare a solutiilor falimentare.

Un exerctiu practic este sa iti raspunzi la intrebarea: Cum as putea sa ma asigur ca nu voi atinge niciodata obiectivul? Ce ar trebui sa fac sau sa nu fac, sa spun sau sa nu spun, sa gandesc sau sa nu gandesc astfel incat sa fiu sigur(a) de esec? Paradoxal, nu-i asa?

A. Suntem in situatia prezenta
B. Am definit obiectivul SMART
C. Ce te opreste?
D. Ce ai incercat si nu functioneaza?

E. Idei noi de actiune

Abia in acest punct sunt sigur ca vei avea idei noi de actiune. Idei care sa ti se potriveasca, nu idei venite din exterior care ar putea sa nu mearga in situatia ta. Este important sa le planfici dinainte, pentru ca in momentele incarcate emotional e greu sa ai creativitate si spontaneitate. Practic modul meu de lucru este de a gasi solutii pe timp de pace la situatiile din vreme de razboi.

Odata avand mai clara viziunea asupra situatiei prezente, asupra obiectivului si asupra posibilelor actiuni e nevoie si de motivatie si curaj de a renunta la metodele falimentare pentru solutii potrivite.

F. Te simti capabil(a) sa faci asta?

Daca raspunsul este da, mergi la pasul G. Daca raspunsul este nu, atunci poti analiza ce te opreste.
Daca barierele sunt interioare, e nevoie sa stii ca pentru a rezolva o problema in realitate, e nevoie sa o poti rezolva mai intai la nivel mental. Studiile RMN au aratat ca in creier nu se face diferenta emotionala intre situatiile reale si cele imaginate. Imagineaza-ti cat mai des situatia asa cum ai vrea sa fie si incarca-te pozitiv cu emotiile situatiei solutionate. Asta te va ajuta sa poti actiona in realitate.
In programul meu de 10 saptamani avem exercitii de antrenament mental pentru a te simti capabil(a) sa actionezi cum e mai bine pentru tine si cei dragi.
Pe langa asta dupa cele 10 saptamani vei avea toate uneltele necesare pentru a te simti capabil(a) sa faci fata oamenilor dificili. Vei avea incredere, curaj si relaxare indiferent de situatie. Pentru ca tu iti vei compune retetele castigatoare.

Daca ai depasit barierele interioare si ai de a face cu bariere exterioare e posibil sa fie nevoie sa rezolvi mai intai acele probleme exterioare.
Atunci iti vei seta noi obiective intermediare si abia apoi vei reveni la obiectivul initial de gestionare a relatiei cu oamenii dificili.

A. Suntem in situatia prezenta
B. Am definit obiectivul SMART
C. Ce te opreste?
D. Ce ai incercat si nu functioneaza?
E. Idei noi de actiune
F. Antrenarea capabilitatii

G. Fa Cel mai mic pas

 

Pana acum am stat in analiza, am definit clar situatia prezenta si unde vrem sa ajungem, avem idei noi de actiune, ne-am antrenat pe plan mental si emotional pentru succes si suntem gata sa facem primul pas.

Daca esti o fire impulsiva care nu analizeaza atat de mult situatiile s-ar putea ca uneori pasii de mai sus sa fie exact ce iti lipsea.

E important sa incepi cu pasi mici. Pasii mici iti pot aduce succes si iti construiesc motivatia si capacitatea de a te simti cababil pe termen lung.

Care e cel mai mic pas pe care il poti face catre mai multa incredere, curaj si relaxare in relatiile cu oamenii dificili?

H. Repeta pana iese

De aici inainte lucrurile se rezuma la a analiza rezultatele fiecarui pas si a face noi pasi in functie de evaluarile de pe parcurs. Ai facut un pas? Cum a functionat? Ai ceva de ajustat? Poti imbunatati ceva? Ai invatat ceva? Ai o noua idee? Obiectivul e la fel de bine definit?

Iata ca de la A la Z sunt multi pasi, problema nu este simpla. Daca ar fi fost asa simpla, cred ca nu citeai pana aici. Ai in acest articol tot ce iti trebuie sa treci la treaba fara ajutorul meu.

La workshop am vorbit despre pasul C si pasul D, insa abia am atins suprafata.

Daca ai nevoie de ajutor sa gestionezi mai bine relatiile cu oamenii dificili, programul meu de 10 saptamani te poate ajuta pe toti pasii cu strategiile potrivite pentru a defini mai clar unde esti, unde vrei sa ajungi si a descoperi cum sa faci asta intr-un mod simplu, cu mult umor dar si putin in afara din zona ta de confort.

Pretul platit daca nu schimbi nimic e mai mare decat pretul schimbarii, nu-i asa? Imagineaza-ti cum te vei simti atunci cand relatiile care acum iti pun probleme, vor fi asa cum iti doresti.

Cum te-ar schimba in relatie cu cei dragi si in relatie cu tine?
Imagineaza-ti sa ai siguranta si increderea pe care le meriti!

Cred ca poti vedea acum mai clar cum te poate ajuta programul meu, nu-i asa? Daca vrei sa te inscrii, da-mi un mail.

Daca timpul e o problema, evalueaza cat timp mai poti rabda pana sa rezolvi problema oamenilor dificili. Daca situatia e tolerabila, atunci mai poti amana. Insa daca e important sa rezolvi, merita sa investesti timpul tau pentru tine, nu-i asa?

Pe 04.10 incepe o noua grupa si mai sunt doar doua locuri libere.
Grupul e restrans la 8 persoane, astfel incat sa ne simtim in siguranta.
Daca vrei sa te inscrii, da-mi un mail.

Indiferent de decizia ta, te asigur ca sunt aici sa te ajut daca vrei.

S-ar putea sa-ti placa si alte articole:

SaaS vs One-time-fee

SaaS vs One-time-fee

Spune-mi parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}