Cum sa fii bine cu capul in pandemie - partea a treia


Solutia pentru a face fata mai bine acestei situatii complicate este un nou nivel de intelegere.
E ca si cum acum suntem la parter si ar fi nevoie sa ne suim la etajul 1 ca sa vedem imaginea intreaga.
Atunci cand ai un nou nivel de intelegere a situatiilor cu care te confrunti e suficient pentru a gasi propriile adaptari la prezent.
Aici ma refer atat la o intelegere a situatiilor externe cat si a interiorului nostru.

Ce iti propun este o serie de ateliere in care sa vedem peisajul mai mare, sa intelegem cum functionam astfel incat sa ne adaptam mai usor prezentului.

Cata vreme nu vedem peisajul mai mare reactiile noastre vin din sistemul nostru limbic. Am analizat povestile oamenilor cu care am discutat pe aceasta tema si am gasit toate cele 3 categorii de reactii:

a. Reactii de tip “Lupta”: muncim mai mult, uitam de noi pe scaune, uitam de pauze, suntem conectati mai mult timp la ecrane, ne distragem atentia de la un viitor incert. Ba mai mult, munca in unele cazuri s-a mixat foarte mult cu viata personala. Aducem problemele de la serviciu, acasa pentru ca serviciul e in camera vecina. Lipsa delimitarii intre aceste spatii are consecinte asupra relatiilor cu partenerii de viata.

b. Reactii de tip “Ingheata”: ne batem capul cum sa facem sa fie bine, ne vine greu sa facem lucruri, suntem depasiti de cantitatea de informatii contradictorii, ne pierdem energia si capacitatea de concentrare, suntem coplesiti de schimbari, ne lipseste libertatea si spontaneitatea, resimtim o mare aglomeratie mentala de la atata analiza si incercarea rationala de “a face ce e bine”, de la “a impaca si capra si varza”

c. Reactii de tip “Evitare”: rupem legaturile cu ceilalti, ne instrainam, ne ferim sa mai facem lucrurile care ne fac placere deoarece in acelasi timp ne simtim pusi in pericol, suntem tentati sa stam mai mult acasa, ne inchidem in noi desi ne lipsesc oamenii

Toate aceste reactii categoric functioneaza si ne ajuta.
Dar oare functioneaza pe termen lung?
Oare pot ele din solutii sa devina probleme atunci cand au devenit obiceiuri?
Pana la urma si o sticla de vin e o solutie sa te mai relaxezi. Insa daca o bei zilnic, din solutie devine problema.

Daca ti se par interesante aceste idei atunci te invit sa apesi pe butonul de mai jos.
Acolo o sa vezi toate detaliile despre atelierele in care vreau sa exploram mai bine acest peisaj.

Ne vedem pe ultima pagina!

Insert Content Template or Symbol