September 17

Cum sa iti descoperi convingerile care te limiteaza

Convingeri

0  comments

Care e cea mai simpla cale?

In articolul de aici, iti povesteam despre cele trei moduri in care convingerile iti influenteaza viata. Daca nu te-ai hotarat sa participi la seminarul online din 28 septembrie in care o sa exploram in detaliu metodele prin care fiecare dintre noi poate sa isi descopere convingerile limitative si cum sa le schimbe, astazi m-am gandit sa scriu despre una dintre cele mai simple metode despre care o care o sa vorbim si la curs. Este singura metoda despre care pot vorbi in spatiul scurt al unui articol fara a genera confuzie. Vrei sa afli mai multe? Continua sa citesti pentru a vedea cum poti sa aplici chiar acum aceste idei.

3 propozitii exploratorii

Unul dintre pasii de baza in schimbarea convingerilor limitative, este sa descoperi ceea ce crezi. Apoi dupa ce ai descoperit, vom vedea cum poti sa determini daca ceea ce crezi este limitativ sau nu. Ti-am starnit curiozitatea? Sa incepem!

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de ceea ce cred, si nu si-au examinat niciodata convingerile. In fapt, convingerile sunt parte integranta din identitatea noastra si foarte rar le punem la indoiala. De multe ori este nevoie sa clacam, uneori de o suta de ori pentru a ne pune intrebari. Oare cum creez ce rol am eu in ceea ce creez in viata mea? Oare de ce intru in aceste situatii mereu?

O alta capcana in care se poate pica este faptul ca oamenii cauta sa afle DE CE se intampla anumite lucruri sau DE CE cred anumite lucruri, crezand ca astfel daca vor gasi un motiv ilogic atunci vor renunta la convingerile limitative. In fapt, de cele mai multe ori vom descoperi ca acele convingeri sunt foarte justificate si o sa iti vina greu sa le abandonezi, explorand in directia gresita. Doar te-au servit atatia ani…Dar cu ce pret? O abordare mult mai folositoare este sa vezi CUM produci ceea ce ti se intampla. Care e rolul tau?

Una din metodele cele mai simple de explorare este cu ajutorul propozitiilor exploratorii. Este o metoda extrem de simpla. Pe o foaie de hartie sau pe niste post-it-uri poti sa scrii urmatoarele 3 propozitii:

Eu sunt……..

Oamenii sunt……

Lumea este…..

Cum sa faci?

Ar trebui sa poti sa completezi aceste 3 propozitii cu cat mai multe finaluri. Atunci cand faci asta, trebuie sa incerci sa completezi cu ceea ce iti spui in sinea ta, atunci cand lucrurile o iau razna, cand treaba e nasoala si pare fara iesire. De fapt acest exercitiu este recomandabil chiar in acele momente de emotie intensa, daca ai posibilitatea. Poti sa il faci si in gand. Iti va adauga un plus de constienta asupra a ceea ce crezi.

Cum sa nu faci?

ATENTIE! nu vrem sa completam cu lucruri invatate in carti de self-help, sau in cursuri de dezvoltare personala. Adica nu cautam lucruri pe care crezi ca ar trebui sa le crezi, cum ar fi “Sunt una cu tot universul”, “Lumea e plina de abundenta”, “Oamenii sunt in general buni.”, “Totul raul e spre bine” si asa mai departe. Aceste convingeri sunt foarte bune, dar daca nu le crezi in mod autentic si doar le-ai preluat din zbor, pentru ca ai auzit ca asa ar fi bine, nu o sa faci decat sa te simti in neregula cum ca nu ai parte de aceste rezultate in viata ta. Daca ai fi crezut cu adevarat aceste lucruri, le-ai fi creat in viata ta si cred ca nu ai fi citit acest articol si nu te-ai fi gandit sa te inscrii la curs.

In schimb, cautam exact acele lucruri pe care le crezi despre tine si care te opresc din a fi fericit(a) sau linistit(a) in majoritatea timpului – propozitii de tipul “Eu nu o sa am niciodata succes”, “Nu ma iubeste nimeni”, “Cred ca e ceva cu mine”, “Mereu fac lucrurile varza”, “Oamenii profita de mine”, “Barbatii/femeile te parasesc pana la urma”, “Nimanui nu ii pasa de mine”, “Lumea e periculoasa”, “Sa ai/faci bani e pacat”, “Nu o sa scap niciodata de datorii” si asa mai departe. Acestea sunt convingeri limitative.

Unde poti sa aplici?

Asadar incepe sa explorezi ceea ce crezi, completand aceste propozitii. Ai putea sa ai niste post-it-uri cu tine, si oricand o astfel de convingere iese la suprafata, sa o adaugi pe lista. Daca vei fi atent(a) si vei dori sa gasesti aceste convingeri, o sa fie foarte usor. Poti sa explorezi si alte zone din viata ta. De exemplu alte fraze potrivite ar putea fi:

Banii sunt……

Relatiile sunt….

Ca sa fi sanatoasa(os) ……

Poti sa faci asta pentru orice parte din viata ta care nu functioneaza asa cum ti-ai dori. Cauta sa afli cam ce crezi in acele parti.

Oare fac corect?

Nu exista un mod gresit pentru acest exercitiu. Stii ce crezi, chiar daca nu te-ai gandit pana atunci. Imagineaza-ti ca te afli in bucatarie cu cea(cel) mai bun prieten si te-ar intreba ce crezi despre tine. Daca un(o) prietena apropiat(a) te-ar intreba, ai avea raspunsurile. Poti sa le rostesti si cu voce tare, daca ti-e mai simplu. Acesta e un proces de auto-descoperire. Distreaza-te. Trateaza tot procesul cu multa curiozitate si vei descoperi lucruri noi.

Oare sunt adevarate sau false?

Deoarece totul este adevarat pentru persoana care crede asta – deoarece vei creea sau atrage dovezile care sa iti confirme convingerile – evaluarea lor nu se face in functie de adevar sau falsitate. Sa procedezi asa este un rationament de tip circular, care esueaza desi pare logic. Daca stii de la inceput ca o sa gasesti o cale sa faci ca ceva sa fie adevarat sau sa para adevarat, cum ar putea o convingere sa fie vreodata falsa? Daca tu crezi ceva, vei gasi o cale sa iti dovedesti ca ai dreptate. Doar ceilalti nu vor avea niciodata dreptate. Dar ce crezi tu, tot timpul va fi adevarat. Din acest motiv, oamenii constienti, fericiti isi evalueaza convingerile dupa un alt criteriu: al utilitatii. Cu alte cuvinte, convingerile mele, imi creeaza rezultatele pe care le vreau? Convingerile mele au consecintele  pe care le vreau?

Care e pasul urmator?

EXPLOREAZA-tI CONVINGERILE

Daca vrei sa purtam o discutie fara menajamente despre convingeri, te astept pe 28 septembrie sa exploram alte metode de descoperire si de schimbare a convingerilor. Cursul va avea loc online la ora 21:00 si va avea peste doua ore de experiente intense in care voi raspunde tuturor intrebarilor care apar.

Te poti inscrie dand click aici.

 

S-ar putea sa-ti placa si alte articole:

SaaS vs One-time-fee

SaaS vs One-time-fee

Spune-mi parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}